Voorwoord Esther Molenaar

Iedereen moet zich verantwoordelijk voelen voor onze data

Online is de nieuwe manier van werken geworden. De thuiswerkplek brengt nieuwe veiligheidsissues met zich mee. De IT-afdeling werkt keihard om iedereen bij WUR, van onderzoeker tot docent en van staf tot student, veilig te laten werken. Maar het is belangrijk dat iedereen die verantwoordelijkheid voelt. How serious are YOU? is het onderwerp van deze vierde editie van het online magazine WUR is serious about Data.

De afgelopen tijd is het bij de IT-afdeling een gekkenhuis, net als op veel plekken binnen WUR. Het begon bij ons op 23 december 2019 met de hack bij de universiteit van Maastricht. Wij hebben sindsdien heel veel gedaan om zo’n hack bij WUR te voorkomen. Bijvoorbeeld door extra beveiliging op de werkplek en de invoering van een WUR-passcode (multi-factor-authenticatie). Een extra handeling voor alle medewerkers van WUR, maar het zorgt voor een enorme verbetering van de bescherming van onze data.

Daarnaast werken we achter de schermen aan dataclassificatie. Als je weet welke data je in huis hebt, kan je onderscheid maken in de mate van beveiliging van die data. Al deze acties vallen onder Demarrage, ons versnellingsprogramma voor informatiebeveiliging.

Onze business is waardevol, niet alleen voor het onderzoek maar ook voor hackers

Vervolgens kwamen de coronamaatregelen en moest iedereen thuiswerken. We hebben direct de VPN-verbinding verbeterd, waarmee iedereen vanaf huis op de WUR-server kan werken. Ook is Microsoft Teams versneld in de lucht gebracht, voor zowel medewerkers als studenten. Sinds eind september kan iedereen bovendien werken in een veilige cloud-omgeving in Microsoft Azure. Dit zijn allemaal technisch ingewikkelde operaties, maar ontzettend belangrijk, want WUR blijft een doelwit voor kwaadwillenden.

‘Online’ is de nieuwe manier van werken geworden. De vraag bij de servicedesk blijft onverminderd hoog. We krijgen veel vragen over het werken op de thuiswerkplek. Dit brengt ook weer nieuwe veiligheidsissues met zich mee. Qua beveiliging moet iedereen zijn eigen verstand gebruiken én die eigen verantwoordelijkheid voelen, want onze business is waardevol, niet alleen voor het onderzoek maar ook voor hackers. Regelmatig worden collega’s helaas geconfronteerd met phishing. Daar word je niet vrolijk van.

IT is een vitaal onderdeel van het primaire proces. Ons motto is ‘u vraagt, wij draaien’. Het is dus zeker zinnig om bij ons aan te kloppen met al je IT-vragen. Wij kunnen over meer meedenken dan je in eerste instantie zou verwachten. We willen jullie partner zijn in de verdere digitalisering van onderwijs en onderzoek.

Esther Molenaar Hoofd Facilitair Bedrijf-IT (FB-IT)

Foto: Guy Ackermans

Deel dit artikel