Voorwoord Frank Bakema

Datagebruik is een vak apart

Hoewel de huidige lichting studenten behoort tot de generatie van digital natives, is privacy ook bij hen een onderbelicht thema. En dat terwijl privacy relevanter is dan ooit – al helemaal in een wereld waarin onderwijs en onderzoek zich noodgedwongen massaal verplaatsten van collegezaal en kantoor naar online.

Als manager Education & Student Affairs vind ik het belangrijk dat studenten al vroeg in de opleiding met het veilig gebruik van data worden geconfronteerd. Het is belangrijk om de basis hiervoor in de vingers te hebben voordat je aan projecten begint of op stage gaat. Afgelopen november hebben we bij 19 studenten de proef op de som genomen tijdens een zogeheten student journey. In de aanloop naar het college hebben we gekeken welke informatie we over hen konden vinden in openbare bronnen. Dat bleek best veel te zijn: van vrienden met wie ze veel in contact waren tot nóg persoonlijker informatie. De studenten waren natuurlijk erg geschrokken, maar vanuit het oogpunt van awareness was dit een schot in de roos.

Pas op waar je je data laat slingeren en accepteer nooit zomaar alle cookies

Online werken en leren brengt duidelijk grote vragen en uitdagingen met zich mee, ook op het gebied van datagebruik, het onderwerp van deze studenteneditie van WUR is serious about Data. In dit online magazine van Wageningen University & Research besteden we aandacht aan het zorgvuldig en veilig gebruiken van de enorme hoeveelheden data die op een universiteit als de onze worden verwerkt. Ook in deze uitgave komen deze onderwerpen weer ruimschoots aan de orde: van een goed gecoördineerde phishingaanval op de mailboxen van studenten tot de privacy-impact van het afleggen van online examens.

Mijn gouden tip voor wie gehecht is aan privacy? Pas op waar je je data laat slingeren, en accepteer nooit zomaar alle cookies, maar alleen de strikt noodzakelijke.

Veel leesplezier, Frank Bakema

Foto: Guy Ackermans

Deel dit artikel