CS
komt naar
je t
oe

Communicatieadviseurs van CS geven niet alleen advies van achter hun bureau. Indien gewenst werken ze ook op locatie bij de opdrachtgever. Dat heeft zo zijn voordelen.

CS-communicatieadviseur Mariët van Pluuren ondersteunde de innovatiebroedplaats StartLife een jaar lang op locatie. StartLife ondersteunt startups om zich te ontwikkelen tot toonaangevende food- en agritech-bedrijven. Mariët kreeg als doel om alle communicatie te stroomlijnen en te professionaliseren.

Mariët: ‘StartLife is als organisatie nog volop aan het bouwen. Net als voor andere disciplines was ook voor marketing en communicatie een professionaliseringsslag nodig. Om daarvoor te zorgen, is het fijn dat je een adviseur in huis hebt. Bouwen lukt minder goed als je voor elk projectje iemand moet laten invliegen.’


“Heb je zelf geen of onvoldoende marketing- en communicatiekracht in huis, praat dan eens met CS”

Mariët van Pluuren


Foto: Gea Hogeveen

Wat heb je in het jaar bij StartLife gedaan?

Ik heb me beziggehouden met alle facetten van communicatie, van strategie tot uitvoering en alles daartussen. Zo heb ik geholpen om doelgroepen duidelijk te definiëren en daar de juiste werkzaamheden en middelen aan te koppelen. Daarnaast heb ik een aantal events georganiseerd voor het netwerk van StartLife, waaronder F&A Next. Dit is een groot evenement van StartLife, Wageningen University & Research, Rabobank en Anterra. Het StartLife-team zorgt er op veel verschillende manieren voor dat starters hun netwerk kunnen vergroten, zich kunnen presenteren aan interessante partners en met relevante investeerders in contact kunnen komen.

Waarom klopte StartLife bij CS aan?

Heel simpel: wij hebben ervaring met alle aspecten van marketingcommunicatie, maar maken daarnaast onderdeel uit van dezelfde organisatie en dezelfde campus. We kennen de inhoudelijke thema’s die spelen en weten hoe de lijntjes op de campus lopen. En het is natuurlijk prettig om snel even bij elkaar binnen te kunnen lopen.

Zijn jullie ook voor een paar uur per week op locatie inzetbaar?

Natuurlijk, het hoeft niet meteen net als in mijn geval een jaar lang fulltime te zijn. Zo heb ik een collega die de Animal Sciences Group een aantal uur per week ondersteunt. Een andere collega is vorig jaar zo goed als fulltime bezig geweest met de communicatie rond WUR 100. Dat is toch anders dan dat je ad hoc aanhaakt in projecten.

Welk advies wil je potentiële opdrachtgevers op de campus meegeven?

Heb je zelf geen of onvoldoende marketing- en communicatiekracht in huis, praat dan eens met ons. Wij kunnen je op locatie helpen om doelen te stellen, marketing- en communicatiestrategieën te ontwikkelen en processen met een ‘eindstreep’ in te richten. Ik merk vaak dat opdrachtgevers het lastig vinden om vast te stellen wat ze precies met communicatie willen bereiken.

Hoe merk je dat dan?

Nou, dan horen we bijvoorbeeld: “Onze website is niet meer mooi”, of “We hebben gezien dat de buren een prachtige animatie hebben gemaakt, zoiets willen wij ook.” Het kan best zijn dat het uiteindelijk daarop uitkomt, maar het zou niet het uitgangspunt moeten zijn. Nieuwe klanten binnenhalen, meer werk wegzetten bij bestaande klanten, zorgen dat een nieuwe technologie door de markt wordt omarmd: dat zijn goede startpunten voor communicatie. Wij kunnen opdrachtgevers helpen de juiste focus aan te brengen.

‘Ik maak een snelle verbinding tussen de wensen van de ASG-projectmanagers en CS’

Marry van den Top werkt een paar dagen per week in het Zodiac-gebouw bij de Animal Sciences Group.“Opdrachtgevers vinden het vaak lastig om vast te stellen wat ze precies met communicatie willen bereiken.”

Mariët van Pluuren


Hoe kijk je terug op jouw jaar bij StartLife?

Heel positief. Ik was gewend om van project naar project te werken. Dat heeft ook zo zijn charme, maar ik vond het ook wel eens fijn om echt een jaar lang onderdeel uit te maken van een team. En om met mijn kennis en kunde te helpen met bouwen en aan van alles en nog wat een bijdrage te leveren. Ik werkte in een klein team met korte lijnen en er moest in korte tijd heel veel gebeuren. De diversiteit van wat er op mij afkwam, vond ik fantastisch.